Sportatelier
Zwemmen

Zwembelofte verzamelt clubrecords

Zwemcoach Ellen Buys met haar talent Mei-Jun Jacob.

LIER – De Lierse sportraad bestempelde haar als de sportbelofte van 2017. Op 13-jarige leeftijd lijkt Mei-Jun Jacob haar draai dan ook helemaal te hebben gevonden in het water. Een voorstelling van het zwemtalent en haar coach Ellen Buys bij Zwemvereniging Lier.

FILIP SPOELDERS

Mei-Jun was nog maar 3 jaar toen ze begon te zwemmen. “Mijn zus was ook aan het zwemmen. Zo ben ik er eigenlijk vanzelf mee van start gegaan. In het begin vond ik het niet meteen de leukste sport maar nu doe ik het heel graag. Plezier maken in het water is voor mij het allerbelangrijkste”, vertelt ze.

Momenteel verdeelt ze haar vrije tijd nog tussen zwemmen en de muziekschool. “We zagen al wel dat Mei-Jun een talentje was, maar pas een kleine twee jaar geleden voltrok zich dat in de resultaten. Doordat haar uren op de muziekschool veranderden, kon ze met de snellere groep trainen. Dit resulteerde in een doorbraak in 2017”, schetst zwemcoach Ellen.

Records

In het afgelopen anderhalf jaar zwom Mei-Jun maar liefst 17 clubrecords bij Zwemvereniging Lier van de tabellen. Onder andere snelle tijden die al meer dan 20 jaar stand hielden, moesten er aan geloven. Daarnaast proefde ze voor het eerst van het Vlaamse kampioenschap en het Belgisch Jeugdkampioenschap waarvoor ze vlot de limieten zwom.

“Het liefst doe ik vlinderslag, maar ook crawl en wisselslag liggen me goed. Wat betreft de afstanden gaat het momenteel heel goed op de korte afstanden 50 en 100 meter. Maar de 200 meter wissel is eveneens één van mijn sterke afstanden”, geeft Mei-Jun mee.

Gemiddeld ligt Mei-Jun wekelijks 7 uren in het water verdeeld over drie of vier trainingsdagen. Zo’n tweemaal per maand komt daar een wedstrijd bij. “Nu pieken we nog eens naar een wedstrijd begin mei in Gent in een 50 meter-bad. Het is een test om te zien hoe goed ze er voor staat”, meldt Ellen.

Jubileum

Voor de club van Mei-Jun, Zwemvereniging Lier, breekt trouwens een mooie periode aan. De club bestaat 40 jaar en dat zal binnenkort worden gevierd. “Belangrijk in onze vereniging is dat de zwemmers zich goed voelen. Ze hangen dan ook sterk aan elkaar en voelen zich een echte vriendengroep”, klinkt het bij Zwemvereniging Lier.