Wielrennen – “Een avontuur om nooit meer te vergeten”

Mélodie uit Lier fietst 450 kilometer door Afrika

LIER – Na haar deelname aan ‘Bike for Africa’, een uithoudingsfietstocht voor het goede doel, blikt de Lierse Mélodie Dieudonne met een tevreden gevoel terug op haar prestatie. Naast de sportieve uitdaging, die ze tot een goed einde bracht, leerde ze ook het echte Afrika kennen. “Ik denk dat ik nog nooit zoveel liefde heb gevoeld van onbekende mensen”, vertelt ze.

Voor de derde editie van ‘Bike for Africa’ reed Mélodie met de fiets van het Senegalese Guerero naar Banjul, de hoofdstad van Gambia. Ze overbrugde met haar collega’s een afstand van 450 kilometer.

“Ik ben heel blij met wat ik heb bereikt. De laatste dag van het avontuur, toen ik de vlag van Brussels Airlines zag aan de aankomst op het strand van Banjul na de laatste 95 kilometer, heb ik een traantje gelaten. Wat een emotie en voldoening! Die gevoelens zal ik eigenlijk nooit kunnen beschrijven”, reageert Mélodie.

Foto: Pieter Van Goethem
Foto: Pieter Van Goethem

Eén jaar getraind

Haar voorbereiding begon een goed jaar geleden. “Ik wou twee jaar geleden al mee doen met de vorige editie maar mijn conditie was toen niet goed. Begin 2015 hoorde ik dat er een derde editie kwam en heb ik beslist om mee te doen. Ik ben in januari 2015 opnieuw beginnen sporten.  Het lopen ging vrij vlot. Vroeger was ik kapot na één kilometer hardlopen, nu kan ik tien kilometer aan één stuk lopen. Dankzij ‘Bike for Africa’ maakte ik echt een klik en was ik zeer gemotiveerd om te sporten. Ik ging één tot drie maal per week lopen en ik ging ook samen met mijn vriend regelmatig mountainbiken. Zo fietsen we bijvoorbeeld naar Leuven, Zaventem en Grimbergen. Ik heb ook een paar trainingen gehad met de collega’s waar ik heel veel technische tips heb gekregen.”

46 graden

Mélodie was helemaal klaar voor de uitdagende fietstocht. “Ik was goed genoeg getraind en heb daardoor echt van mijn reis en de landschappen genoten. De tweede dag was de moeilijkste. We moesten door diep zand fietsen terwijl het 46 graden was. Ik dronk elke vijf minuten. Ik heb veel zand en stof moeten slikken. Maar het was allemaal de moeite waard. Het parcours in Gambia vond ik echt zalig.”

Mélodie

Het echte Afrika

Ondanks dat ze al eens in Senegal was geweest, ging er een hele nieuwe wereld voor haar open. “Ik was in 2013 al eens een week met vakantie naar Senegal geweest. Het was toen de eerste keer dat ik naar Afrika ging. Ik was zo teleurgesteld van mijn reis dat ik zei: ‘Afrika, nooit niet meer!’. Maar ‘Bike for Africa’ heeft mijn visie over Afrika veranderd. Ik zou nu al terug willen gaan. Deze ervaring heeft mij het echte Afrika laten zien. Het waren geen toeristische gebieden maar het echte Afrika waar we van dorp naar dorp fietsten en waar we ongelooflijke mensen hebben ontmoet. De lokale bevolking was top en overal kregen we een zeer warm onthaal. Ze applaudisseerden, wuifden en moedigden ons aan als we passeerden. De kinderen vormden vaak een lijn langs de weg om ons een ‘high five’ te geven. “

“Als we moesten stoppen voor een lekke band of de lunch kwam de bevolking altijd naar ons toe. De kinderen maakten me iedere keer gelukkig. In Gambia riepen ze ‘God bless you’ en  ‘I love you’ en in Sengal was het bijvoorbeeld ‘Allez, allez!’ of ’Vous êtes fatigués?’. We namen samen selfies en dan waren ze blij om zich op de foto te zien”, vertelt Mélodie.

“Ik ben zeer trots op mezelf en van mijn prestatie. Twee jaar geleden had ik het nooit gekund.  Vroeger stapte ik al van mijn fiets als ik zand zag. Nu kan ik er door rijden”, besluit ze.

Als laatste bedankt ze nog haar vrienden, familie en sponsors Van Yck Management, BD Tech, JM Assur en JJ Burnotte.