Sportatelier
Triatlon

“Voorbereiden op eerste WK Ironman”

Sara Van de Vel | Foto: Sportatelier

LINT – Triatlete Sara Van de Vel (23) uit Lint mag op 1 september deelnemen aan het WK Ironman 70.3 in Zuid-Afrika. “Ik kijk erg uit naar deze wedstrijd. Het wordt mijn eerste WK in een land dat ik graag wil ontdekken”, vertelt ze.

FILIP SPOELDERS

Sara begon vijf jaar geleden met triatlon. “Daarvoor was ik vooral bezig met lopen. Maar na een blessure begon ik meer te fietsen en dat viel goed mee. Er werd zelfs gevraagd of ik in de wielersport wou stappen maar dat zag ik niet zitten. Ik deed wel mee aan een triatlon en dat beviel me. Vooral de afwisseling tussen zwemmen, fietsen en lopen vind ik erg leuk.”

Enkel het zwemonderdeel moest ze stevig bijschaven. “Ik kon geen crawl zwemmen. Daarom zwom ik steeds met schoolslag en moest ik aan een inhaalrace beginnen vanaf het fietsen. Maar dankzij mijn coach Peter Croes heb ik stevige stappen vooruit gezet. In mijn tweede seizoen als triatlete werd ik zelfs Belgisch kampioen sprint.”

Halve triatlon

De triatlete van Atriac behoorde zo tot de Belgische top in haar leeftijdscategorie. Het sein om haar uitdaging te verleggen en om van de halve triatlon te proeven. “Vorig jaar in september nam ik deel aan de Ironman voor U24 in Turkije. Ik had me niet speciaal voorbereid op deze halve triatlon maar ik won. Hierdoor had ik mijn selectie voor het WK U24 in Zuid-Afrika beet.”

De volgende maanden wil Sara zich testen op deze afstand. “Ik ga dit seizoen zien of het op de halve triatlon lukt. Daarom heb ik wedstrijden voorzien in Marbella en het EK in Denemarken. Onder andere in Marbella start ik met de U24 gelijk met de pro’s zoals Sofie Goos en Tine Deckers. Ik wil ondervinden of ik nog ver van hun niveau sta om eventueel volgend seizoen naar de pro’s over te stappen.”

Voeding & dieet

Tegen eind dit jaar wil Sara haar diploma ‘voeding en dieet’ behalen. “Als pro kan je in België niet makkelijk leven van triatlon. Maar triatlon beoefenen en in bijberoep iets doen met mijn diploma zie ik zeker zitten. Mijn opleiding vult mijn sport trouwens goed aan. Met de juiste voeding kan je als sporter ook verschillende stappen vooruit zetten”, besluit Sara, die uiteraard ook van de Ironman in Hawaï droomt.

Omdat ze de meeste kosten voor haar verplaatsingen naar wedstrijden, en dus ook voor Zuid-Afrika zelf moet betalen, organiseert ze op zondag 25 maart een toertocht met pastadag in zaal Pronkenborg van Kontich. Tussen 8 en 14 uur kan iedereen vertrekken voor een tocht over 25, 60 en 110 kilometer aan 7 euro, na voorinschrijving op sarasridetosa@gmail.com, of aan 8 euro, bij inschrijving de dag zelf. Pasta is verkrijgbaar vanaf 12 uur aan 10 euro (na voorinschrijving) of 12 euro op de dag zelf. De combinatie kan aan 15 euro (na voorinschrijving) of aan 18 euro op 25 maart.