“Verspringen is onze beste discipline”

Dubbele Belgische kampioenen van AC Lyra

Amelie Caers en Jitse Steenmans (c) Sportatelier

LIER – Twee Belgische kampioenen in dezelfde discipline. Bij AC Lyra speelden cadet Amelie Caers en scholiere Jitse Steenmans het onlangs klaar bij het verspringen. Tijd voor een gesprek van beide talentvolle dames.

FILIP SPOELDERS

In Moeskroen sprongen Amelie en Jitse naar de Belgische titel verspringen in hun leeftijdscategorie. “Het was wel een speciale ervaring om samen Belgisch kampioen te worden. We probeerden te pieken naar dit kampioenschap. Maar iedereen doet dit begin september. Daarom hadden we niet gedacht om ook de titel te pakken”, vertelt Amelie, die een derde plaats voorop stelde.

Jitse had alvast een goed voorbeeld vóór ze de winnende sprong neerzette. “Toen ik naar de zandbak wandelde, zag ik dat Amelie had gewonnen. Ik dacht meteen: ‘Als zij dat kan, moet ik dat ook doen.’ Ik denk wel dat die gedachte me heeft geholpen.”

Eerste Belgische titel

Voor zowel Amelie als Jitse was het hun eerste Belgische titel. “Amelie had al een paar andere titels maar voor mij was het zelfs mijn eerste ooit. Het is niet dat ik hierdoor ga zweven maar ik merk wel dat de mensen anders reageren dan bij een zilveren medaille of bij een provinciale titel. Deze overwinning geeft meer weerslag. Maar het was helemaal geen groot feest nadien. ’s Avonds zijn we enkel op restaurant gaan eten”, reageert Jitse.

Beide talenten zijn eigenlijk aan de slag in de meerkamp. “Maar het verspringen is voor ons beide het beste onderdeel. We trainen voor de meerkamp al zullen we tegenover de anderen iets meer op het verspringen oefenen omdat dit nu eenmaal onze beste discipline is”, meent Jitse.

Ondanks hun piek in het verspringen blijven ze wel actief in de meerkamp. “Ik ga me nu niet extra focussen op het verspringen. Meerkamp is goed voor de volledige ontwikkeling van het lichaam. Zo is hordelopen bijvoorbeeld ideaal om de soepelheid te bewaren”, geeft Amelie aan. Jitse sluit zich hierbij aan. “De meerkamp is trouwens erg leuk om te doen. Het zorgt voor variatie en tijdens een meeting kan je een heel weekend aan de slag. Al denk ik soms wel eens verder aangezien ik nu junior word en misschien eens een keuze moet maken. Maar momenteel blijf ik zeker meerkampen.”

Hoop op nieuwe titel

Voor het komende indoorseizoen hebben zowel Amelie als Jitse toch nog plannen in het verspringen. “We hebben nu twee weken relatieve rust maar dan begint de opbouw naar het indoorseizoen. Dat is een verschrikkelijk zware periode. Oktober en november zijn geen maanden om naar uit te kijken”, lachen ze.

Maar die zware opbouw moet hun in staat stellen om indoor te scoren. “Ik zou in het verspringen nog eens graag Belgisch kampioen worden. Ik denk eigenlijk dat dit makkelijker gaat worden aangezien ik junior word terwijl mijn sterkste concurrenten bij de scholieren blijven”, blikt Jitse vooruit.

Dit maakt het natuurlijk moeilijker voor Amelie die op haar beurt de stap naar de scholieren zet. “Daarom hoop ik bij het verspringen indoor op een podiumplaats tijdens het BK. In de meerkamp zal ik wel zien wat er uitkomt. Als dit goed is, is dit mooi meegenomen.”

Toekomst

Als nuchtere atletes blijven ze met hun beide voeten op de grond wanneer het over hun toekomst in de atletiek gaat. “Natuurlijk is het onze droom om op lange termijn iemand te worden in de atletiek. Al is dit niet eenvoudig”, voorspelt Amelie. Ook Jitse heeft deze droom. “Het is een moeilijke sport om van te leven en om de echte top te bereiken. Er zijn er niet veel in België. Maar dromen mag zeker, vooral als we met ons twee voeten op de grond blijven”, besluit Jitse.