Veldlopen – Klassieker rond Fort van Kessel

IMG_4918LIER/KESSEL – Het Fort van Kessel is zondag 3 januari het decor van de 45ste Pallietercross van AC Lierse, een klassieker in de provincie. Voorzitter Raymond Tibax blikt terug op de geschiedenis van het sportevenement, samen met 13-voudig winnaar Stefan Van den Broek.

Karel Meyers van Boomse AC was in 1970 de eerste winnaar van de Pallietercross, maar dan op een heel ander parcours. “Onze eerste veldlopen gingen door aan de Pannenhuisstraat in Lier. Naast de Engelse wijk lagen veel weiden waar we konden lopen. We kregen toen ook veel hulp van voetbalclub Lierse zodat de deelnemers zich konden omkleden in het stadion”, kijkt Raymond terug op de beginperiode.

Na verloop van tijd verhuisde de cross naar de jeugdterreinen van Lierse SK in Kessel. “Daar liepen we voornamelijk een parcours rond de voetbalterreinen en we hadden ook eens een parcours aan de achterkant van het jeugdcomplex aan de overzijde van de Salvatorbaan. Maar die weide was op een keer zo drassig dat de lopers bijna tot aan hun knieën in de modder zaten. Zo belandden we eind de jaren negentig aan het Fort.”

Stratenlopen

De Pallietercross is na al die jaren een trekpleister in het veldlopen. “Zeker vanuit de provincie trekken we veel deelnemers. Voor ons is dat steeds een succes. We mogen toch rond de 500 lopers verwachten. Onze cross ging ook al enkele keren door als Provinciaal Kampioenschap. Maar de stratenlopen zijn ondertussen zo populair, ook in de winter, dat crossen er echt concurrentie van ondervinden.”

Een loper van AC Lierse die het nodige aanzien heeft in de stratenlopen maar in het verleden ook in het veldlopen schitterde, is Stefan Van den Broek. Hij won de wedstrijd van zijn eigen club maar liefst 13 maal. De laatste maal in 2010.

Eerste overwinning

“Kessel is een mooi parcours”, zegt Stefan. “Er zit een beetje van alles in: een modderstrook, een snel stuk, berg op en berg af. Het is redelijk zwaar en ik vind het zeker spijtig dat ik niet meer kan veldlopen.”

Zijn eerste overwinning in de Pallietercross herinnert hij zich nog goed. “Dat was in 1993 en het was meteen mijn eerste zege in het veld. Het was een spannend duel met Gert Deniers die enkele jaren later overleed bij een auto-ongeval. Om beurt liepen we op kop”, blikt Stefan terug die zich momenteel voorbereidt op de marathon van Las Palmas.

Als ervaren atleet raadt hij jongeren zeker aan om tijdens de winter in het veld te duiken. “Van in het veld te lopen, word je sterk. Als je in de zomer goed wil zijn op de piste of tijdens stratenlopen is het niet slecht om enkele crossen mee te doen.”

De lopen voor de jeugd beginnen zondag om 11.45 uur. De hele namiddag staan er wedstrijden gepland met om 15.30 uur de start van de masters heren. Tegen 16 uur zijn opvolgers van Hans Nuyts (VOLH) en Nina Lauwaerts (ACBR) bekend. Alle supporters zijn welkom.

Op de foto: Raymond Tibax, Stefan Van den Broek en secretaris An Verret.