Sportatelier
Gevechtssporten Sportatelier

“Nooit stress voor een gevecht”

Cedric de Keirsmaeker

KONINGSHOOIKT – Cedric de Keirsmaeker (26) kroonde zich vorig jaar tot wereldkampioen thaiboksen. Het sein voor de stad Lier om de Hooiktenaar uit te roepen tot sportpersoonlijkheid van het jaar en het moment voor Sportatelier om de atleet een bezoek te brengen.

FILIP SPOELDERS

De wereldkampioenengordel, die hij bij de bond ISKA behaalde, valt meteen op bij het betreden van Cedric zijn woonst. De Hooiktenaar won zopas zijn gevecht tegen de topper Chahid Oulad el Hadj. Hij mag dan ook trots zijn op zijn huidig parcours en titel. Het is een beloning voor meer dan 13 jaar topsport tot nu toe. “Op mijn achtste ging ik met mijn broer al mee naar de boksclub Bulls Gym. Dat is nu nog steeds mijn club. Maar ik was toen te jong om aan gevechtssporten te doen. Ik heb dan aan voetbal, tennis en judo gedaan, maar meteen vanaf mijn 13de verjaardag trok ik terug naar Bulls Gym. Kickboxing sprak mij aan en ik heb het altijd plezant gevonden”, legt Cedric zijn start uit.

Hij voelde zich vanaf het begin thuis in de ring. “Tot nu heb ik nog nooit stress gehad voor een gevecht. Het was zeker niet dat ik als jongere het meeste talent had. Ik moest het vooral van mijn karakter hebben.”

De kickbokser is iedere dag bezig met zijn sport. “Techniek en conditie zijn erg belangrijk. Daarom dat ik mijn basisconditie graag op punt hou. Want wie het meest vermoeid raakt tijdens een kamp, zal het ook het moeilijkst krijgen. Daarnaast weet ik pas zo’n maand op voorhand wanneer er een kamp doorgaat. Ik moet dus steeds kunnen terugvallen op mijn basisconditie. Ik durf zeker zeggen dat wij vechters op de dag van een kamp beter in conditie zijn dan goed getrainde voetballers.”

Een afgetraind lichaam zorgt er echter niet voor dat Cedric van zijn sport kan leven. Ze bracht hem wel in verschillende landen. “Ik ben inderdaad wereldkampioen en moet dagelijks gaan werken. In bepaalde andere sporten is dat niet het geval. Ik lig er niet wakker van maar het zou leuk zijn om gewoon te kunnen leven van mijn sport. Al zal dit in België erg moeilijk zijn. Dankzij het kickboksen heb ik al wel kampen kunnen vechten in onder andere Turkije, Italië, Oezbekistan, China, Thailand, Rusland, Duitsland en Nederland.”

Na zijn actieve loopbaan wil Cedric zijn kennis graag doorgeven aan de nieuwe talenten. “Momenteel blijf ik nog keihard werken voor mijn volgende kampen. Als ik het overschouw, heb ik eigenlijk al meer bereikt dan ik op voorhand had kunnen denken. Ik wil vooral dat de liefhebbers van de sport over 10 jaar nog steeds weten dat ik een goede vechter was. Trouwens, helemaal stoppen met deze sport kan ik niet. Daarom wil ik later zeker anderen helpen in het kick- en thaiboksen”, besluit Cedric, die ook twee Belgische amateurtitels in het boksen op zijn erelijst heeft staan.

Meer sport de collega’s van KempenNieuws:

Internationale winst voor karateka uit Vorselaar.