“Meer kasseien dan Parijs – Roubaix”

Eerste Pallieter Derny voor Lier

Schepenen Ivo Andries en Rik Verwaest, Kristel Van Loon (Vwala), burgemeester Frank Boogaerts, Roland Descheemaeker (Derny Events) en ex-renner Wim Arras

LIER – Is Lier vanaf maandag vertrokken voor een nieuwe traditie? Laat ons hopen want op 1 mei wordt de eerste Pallieter Derny gereden. Het parcours door de binnenstad is alvast veelbelovend met rondjes van 1,2 kilometer door het centrum en dit steeds over kasseien.

In juli 2015 doorkruiste de Ronde van Frankrijk de Pallieterstad en dat zette het stadsbestuur aan om verder weg te dromen in de wielerwereld. “Die doortocht zorgde voor zo’n prachtige sfeer en een massa volk op de Grote Markt dat we dit gevoel wilden verlengen. Met de Lierse Bicycle heeft onze stad een koerstraditie maar we gaan die traditie nieuw leven inblazen”, vertelt burgemeester Frank Boogaerts (N-VA).

Met Roland Descheemaeker van Derny Events bvba, organisator van de sterk bezette dernywedstrijd in Antwerpen, werd veel ervaring in huis gehaald voor het Lierse evenement. “De opstart was zeker niet makkelijk. Vorig jaar lukte de organisatie niet maar nu staan we er. De Pallieter Derny is nog nieuw en veel mensen kennen het niet echt. Tegen volgend jaar hopen we nog meer sponsors aan te trekken om het deelnemersveld verder uit te breiden. We denken zeker op lange termijn”, geeft Descheemaeker aan.

Keisse

Onder de deelnemers zitten zeker een aantal bekende namen. “Renners als Iljo Keisse (Quick Step Floors), Kris Boeckmans (Lotto Soudal), Michael Van Staeyen (Cofidis), Timothy Dupont (Veranda’s Willems-Crelan), Danny Van Poppel (Team Sky), Jeroen Das en Arne De Groote zullen aan de start staan.”

Kasseien

De renners gaan achter hun derny’s vooral kasseien ontmoeten. Het rondje in het centrum gaat vanaf de Grote Markt verder via de Florent Van Cauwenberghstraat, Kapucijnenvest, Zimmerplein, Werf en opnieuw Grote Markt. Telkens 1,2 kilometer met als ondergrond alleen maar kasseien. “Er worden twee reeksen gereden met aansluitend de finale. Alles bij elkaar zullen de renners meer kilometers kasseien moeten rijden dan tijdens Parijs-Roubaix”, blikt Roland Descheemaeker vooruit.

Programma

De toeschouwers krijgen tijdens de eerste Pallieter Derny een mooi gevulde namiddag voorgeschoteld op en rond de Grote Markt:

14 uur: voorstelling van de renners
15.15 uur: reeks 1
16 uur: reeks 2
16.45 uur: finale
17.30 uur: prijsuitreiking
17.45 uur: dj
20 uur: einde