Sportatelier
Hockey

G-hockey ingeburgerd bij Victory

G-Happening bij Victory | Foto’s: Sportatelier

EDEGEM – Royal Victory Hockey Club en G-hockey is een succesverhaal sinds 2011. Toen de club als eerste in België met G-hockey begon, liet het deze spelers en speelsters met een mentale beperking meteen een volwaardig onderdeel van Victory zijn.

FILIP SPOELDERS

“De opstart was niet eenvoudig maar momenteel beschikken wij over 24 G-hockeyspelers. Het zijn onze Victory Wanderers. We laten ze bewust trainen op woensdagnamiddag wanneer onze andere jeugdploegen ook trainen. Zo horen ze volledig bij onze werking. Als vader van een G-speler vind ik het schitterend dat onze G-spelers veel andere mensen leren kennen. De andere spelers, ouders en supporters leren dan weer hoe ze moeten omgaan met mensen met een beperking. Ik kan zeggen dat we één familie zijn”, vertelt Joost Van de Pontseele, coördinator van de Victory Wanderers.

Tijdens de zogenaamde Super Sundays, wanneer de dames 1 en heren 1 van Victory samen thuis spelen, mogen de Wanderers tussen beide wedstrijden eveneens een wedstrijd partijtje spelen. “Onze supporters blijven op die momenten op de tribunes zitten om de G-spelers aan te moedigen. Ook de spelers van de eerste ploeg komen supporteren. En de Wanderers, zij geven zich helemaal. Dit zijn prachtige momenten.”

G-Happening

Als vooruitstrevende club in G-sport organiseerde de Edegemse sportvereniging zijn tweede G-Happening. “België telt nu tien clubs die aan G-hockey doen en zij waren allemaal aanwezig. Van de 130 G-spelers in ons land kwamen er 95 naar ons evenement. We laten de G-spelers oefeningen doen en wedstrijden tegen elkaar spelen. Uiteindelijk is het onze droom om een volwaardige competitie op te starten”. Twee Wanderers van Victory stroomden de afgelopen jaren trouwens al door richting de normale competities.

De toppers van de Belgian Lions en Belgian Panthers zijn zelf erg begaan met het G-hockey. Zo kwamen internationals Anne-Sophie Weyns, Louise Versavel, Judith Vandermeiren, Felix Denayer en Florent van Aubel naar de G-Happening om tussen de G-spelers plezier te maken.