“Dit jaar 4m40 springen, is mijn doel”

Polsstokspringster De Ryck staat als herboren op de piste

Aurélie De Ryck

LIER/BERLAAR – Het jaar kon niet beter beginnen voor polsstokspringster Aurélie De Ryck (AC Lyra) uit Berlaar dan met een provinciale en Vlaamse titel. Ook de hoogtes doen Aurélie weer positief vooruit kijken. “Op alle vlakken mag je wel spreken van een Aurélie De Ryck 2.0”, vertelt ze.

Met 4m20 en 4m25 op het provinciaal en Vlaams kampioenschap zit Aurélie meteen aan een mooie basis voor de rest van 2017. “Na het veranderen van coach eind juni 2015, een beslissing die me trouwens echt goed deed, zijn we eigenlijk richting dit jaar beginnen werken. Ik had dus wel op deze prestaties gehoopt, maar dan nog moeten alle stukjes natuurlijk in elkaar passen.”

Zelfvertrouwen

Na een moeilijke periode komt de 24-jarige atlete weer helemaal boven water. “In de periode voor 2015 was ik mezelf niet meer. Ik liep ook dikwijls door zonder te springen. Dat zal je nu niet veel meer zien van mij. Mijn nieuwe trainer, Fernando Oliva, heeft me weer doen openbloeien. De mensen zien dat ik opnieuw plezier beleef op de piste. Ik heb veel meer zelfvertrouwen. Mijn persoonlijk record is 4m28. Maar voor mezelf en op sociale media zeg ik dat dit 4m25 is. Die 4m28 is uit het verleden waar ik niet meer aan herinnerd wil worden. Zowel mentaal als fysiek voel ik me De Ryck 2.0”, legt Aurélie uit.

Ook bij de vooropgestelde doelen is Aurélie duidelijk. “Ik moet er niet flauw over doen maar mijn doel dit jaar is 4m40 springen. Op training zit alles goed maar een wedstrijd is uiteraard nog iets anders. In het polsstokspringen springen de atleten meestal een vrij constante basis en volgt er dan een uitschieter. Die 4m28 was voor mij een uitschieter. Maar ik spring nu 4m20 en 4m25, dus ik hoop dat dit nu mijn basis is en dat de uitschieter nog gaat volgen.”

Elitestatuut

De belangrijkste hoogte ligt voor Aurélie eigenlijk iets lager. “De afgelopen twee à drie jaar heb ik geen elitestatuut meer gehad. Om dat terug te krijgen, moet ik dit jaar 4m35 springen. Dat is belangrijk voor mijn toekomst. Dan krijg ik terug financiële steun, bijvoorbeeld voor stages, om mijn ultieme droom te bereiken en dat zijn de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Dan ben ik 28 jaar en meestal zijn polsstokspringsters dan op hun sterkst. Ik zou er alles voor doen. Het elitestatuut zal in ieder geval helpen want ik studeer binnenkort af als kinésiste. Zonder statuut komt de vraag of ik mijn sport moet combineren met mijn werk en dat is niet makkelijk. Maar ik leg me niet te veel druk op. Ik heb nog een half jaar om me te focussen en om beslissingen te maken.”

Los van deze belangrijke 4m35 wacht Aurélie de volgende weken en maanden meerdere uitdagingen. “Zaterdag is er IFAM, een internationale meeting in Gent, en ik spring ook in Parijs. Mijn trainer kiest graag meetings uit in het buitenland. Dit helpt om zelfstandiger te worden en om tegen andere atleten te springen. De accommodaties in Duitsland of Frankrijk zijn trouwens echt ongelofelijk. Later volgen nog het Belgisch kampioenschap in Gent en het BK voor studenten.”

Universiade

Vanaf mei wordt er richting de Universiade van Taipei (19 tot 30 augustus) gewerkt waarvoor Aurélie de limiet sprong. “Dat wordt natuurlijk het hoofddoel van de zomer. Voor het WK in Londen ligt de limiet op 4m55 en dat is nog niet haalbaar, denk ik. Al weet je nooit. Ik moet de planning nog opmaken met mijn trainer maar naast de Universiade blijft 4m35 springen uiteraard een doel mocht dit tijdens het indoorseizoen nog niet gelukt zijn”, besluit Aurélie.