De geschiedenis van Lyra TSV in nieuw boek

Lyra-supporter schreef boek over zijn favoriete club

img_8626
Hugo Broes

LIER – Het verleden van voetbalclub K. Lyra TSV heeft geen geheimen meer. Lierenaar Hugo Broes schreef de hele geschiedenis van rood en wit neer in een boek. “Samen met Peter Mariën werkte ik er een jaar aan”, vertelt Hugo.

Sport hoef je niet alleen in stadions te beleven. Ook in de zetel met een goed boek is het mogelijk om de sportgeschiedenis te laten herleven. Een aanrader voor de voetballiefhebber van Lier is het werk dat de 107-jarige historiek van Lyra TSV overloopt.

Verhalen en cijfers

“Op de Facebookpagina ‘Lier Vroeger’ postte ik wel eens verhalen over Lyra uit de jaren ’40 en ’50. Op een dag contacteerde Peter Mariën mij. Hij houdt alle denkbare statistieken over voetbal bij. Hij vroeg me om samen een boek over Lyra te schrijven. Na even te hebben nagedacht, stemde ik toe en zijn we er aan begonnen. Ik schat dat we er 1.500 werkuren hebben in gestopt”, vertelt Hugo.

Het resultaat is een prachtig overzicht van de geschiedenis van Lyra. “Peter zorgde voor het cijfermateriaal terwijl ik de verhalen neerschreef. De lezers vinden cijfers terug over alle seizoenen van de club maar ze ontdekken onder andere ook alle trainers, voorzitters en de acht Belgische internationals die Lyra heeft gehad.”

Finale met spelers van Lier

Hugo is dan ook een fervent supporter. “Mijn vader nam me al mee naar de wedstrijden vanaf mijn vierde. Dat was in het glorieseizoen ’53-’54 toen Lyra in eerste klasse speelde.” Hugo haalt nog enkele topmomenten aan. “De titel in vierde klasse in 2000 met de tandem Wim Van Looy en Filip Joos was zeker mooi. Verder is er de afgedwongen promotie naar ereklasse in 1932. Dat was na een drievoudige belle tegen Brussel. Lierse SK speelde in hetzelfde seizoen kampioen in ereklasse. Beide titels werden samen gevierd. In 1935 speelde Lyra ook de finale van de Belgische beker met elf Lierenaren. Dat kun je nu niet meer voorstellen.”

Uiteraard zijn er ook mindere momenten geweest. “Maar als ik het moeilijkste seizoen moet kiezen, dan ga ik toch voor vorig seizoen en de degradatie naar provinciale. Dat vond ik het absolute dieptepunt.”

Snelste doelpunt

Tot slot geeft Hugo nog een leuk weetje mee. “Tot enkel maanden geleden stond het snelst gemaakte doelpunt bij de Rode Duivels op naam van Lyra-speler Mon Van Gestel. In Spanje maakte hij na 17″ een doelpunt. Ook Jef Mermans was daarbij”, besluit Hugo. Sinds oktober heeft Christian Benteke dit record. Hij scoorde na 7″ tegen Gibraltar.

Het boek over de geschiedenis van Lyra TSV kost 32 euro en is te koop bij de Lierse dagbladhandels Obelix in de Eikelstraat, ’t Pannenhuis aan de Antwerpsesteenweg, Smolders langs de Lispersteenweg en Gidi in de Berlaarsestraat. Ook bij de bestuursleden van Lyra kan je het boek verkrijgen.