Triatlon – “Ironman Hawaii winnen? Ik ga om te genieten!”

clip_image001_2NIJLEN – Een droom die vele sportievelingen en vooral dan triatleten koesteren, komt zomaar uit voor Steven Schenkels uit Nijlen: deelnemen aan de befaamde ‘Ironman Triathlon’ in het paradijselijke Kona op Hawaii. Op 10 oktober zal Steven er mogen starten naast zijn grote idolen Frederik Van Lierde, Bert Jammaer en vele andere grote triatleten. “Ik ga niet om te winnen, maar om me te amuseren en te genieten”, klinkt het bij Steven.

En of hij er voor gewerkt heeft: Steven trainde 10 jaar lang gemiddeld 16 uur per week. Na de werkuren ging Steven lopen, fietsen en zwemmen. Hij nam ook al deel aan verschillende Ironmans op Lanzarote, in Zwitserland en UK.

Steven kwalificeerde zich door als 59ste van de 2.157 atleten te finishen op de triatlon in Boltong (VK). Hij eindigde zelfs 9de in zijn leeftijdscategorie. Een fantastische prestatie dus waarmee zijn droom werkelijkheid werd.

Klaar om te vertrekken

“Ik ben klaar om te vertrekken”, vertelt Steven ons. “De vliegtickets en het hotel zijn geboekt, de conditie staat op peil. Afgelopen weekend heb ik nog een zware looptraining van 8 uur aan een stuk gehad en dat ging perfect. Ook mijn hartslag was goed. Dat geeft me vertrouwen voor Hawaii. De komende dagen zal ik nog wel wat lopen, fietsen en zwemmen, maar ook genoeg rusten. Het zwaarste van de voorbereiding is achter de rug.”

Niet crashen op Hawaii

De triatlon in Hawaii (3.8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen) vindt plaats op 10 oktober, maar Steven vertrekt al op 2 oktober. “Zodat ik ginder nog een week de tijd heb om te wennen aan het klimaat en de temperatuur”, legt Steven uit. “In Hawai is het immers boven de 30 graden en het zou jammer zijn om tijdens de wedstrijd te ‘crashen’ en met een ambulance afgevoerd te moeten worden.”

Parcours verkennen

Het zal er in Hawaii voornamelijk op aankomen om tijdens de week voor de wedstrijd voldoende te rusten. “Mijn conditie zit goed en ik zal er niet al té veel meer trainen”, zegt Steven, “slechts een 9 à 10 uren in totaal. Het komt er vooral op aan om voldoende te rusten. De voorbereiding daar zal vooral bestaan uit verkenning van het parcours.”

Moeder gaat mee

Steven zal de reis niet alleen maken. “Mijn trouwste supporter, mijn moeder, gaat mee naar Hawaii”, zegt Steven. “Ze is er altijd bij wanneer ik een wedstrijd doe. Ook een vriend die nog niet zo heel lang geleden met triatlons is begonnen, vergezelt me op de reis. Misschien zal de ervaring hem inspiratie geven om hard te trainen om zelf ooit eens te kunnen deelnemen.”

Vrouw komt dag voor wedstrijd

Ook Stevens vrouw zal haar man tijdens de wedstrijd ‘live’ aanmoedigen. “Ze komt de dag voor de wedstrijd naar Hawaii om te supporteren”, zegt Steven. “Het is een dure bedoening geworden en het kost veel geld om ginder de hele tijd te verblijven. Het belangrijkste is dat ze er op de dag van de wedstrijd bij zal zijn.”

Bijna alles zelf betalen

Steven en zijn familie zullen bijna alles immers zelf moeten betalen, want de reis- of verblijfskosten zijn niet inbegrepen in het deelnameticket dat Steven in Bolton won. “Ik ben ook niet aangesoten bij een club en geniet dus geen enkele steun”, zegt steven. “Maar dankzij een eerder georganiseerde spaghettiavond in de lokalen van Boerke Naas vzw in Nijlen, kon ik al wel wat steunfondsen verzamelen. En daar ben ik de mensen heel dankbaar voor. Het meeste komt echter wel uit eigen zak. Maar deze ervaring is het geld zeker waard.”

Niet om te winnen

“Ik ga niet om te winnen”, zegt Steven. “Het is de ervaring die telt, de kans om dit mee te maken. Er lopen te veel profs mee om kans te maken op winst, de beste van de wereld doen daaraan mee hé!” Veel hangt ook af van de vorm van de dag en het verloop van de wedstrijd, zegt Steven: “Heb ik een dipje van een kwartier, dan kan ik al 100 plaatsen zijn verloren. Ik leg mezelf geen druk op, zo zal ik er het meeste van kunnen genieten!”

Steunen

Wij jij Steven en zijn familie steunen? Dat kan nog steeds. Voor meer info over hoe dat mogelijk is, kan je bellen naar Steven op 0473/64.50.39. Of surf naar zijn website www.steven2kona.wordpress.com.

De naam van Steven prijkt alvast al op de deelnemerslijst van de Ironman op Hawaii, als 2e Belgische deelnemer: http://eu.ironman.com/triathlon/coverage/athlete-tracker.aspx?race=uk&y=2015#axzz3gce6P7Rd).