Sportatelier
Sportcast

“Ik zit goed bij Guco om nieuwe stappen te zetten”

LIER – Terwijl de ploegen stilaan voorbereidingen treffen voor het nieuwe basketbalseizoen geniet Cas Van Oosterwyck (16) nog even na van de voorbije jaargang. Het is hem zeker gegund want voor de speler van Guco werd het een echt boerenjaar.

 De jonge Lierenaar mocht aan het einde van het seizoen maar liefst vier prijzen de lucht in steken. “Bij de seniors A zat ik het volledige jaar op de bank en genoot ik mee van de titel met de daaropvolgende promotie naar tweede nationale. Met de U23 won ik de Beker van Antwerpen. Met de U16 werd ik Vlaams kampioen en won ik de Beker van België”, overloopt hij de titels.

Een mooie reeks waar hij ook veel uit leerde. “Het was een prachtig maar ook een zwaar seizoen. Ik speelde gemiddeld drie wedstrijd per weekend terwijl ik ook nog mijn school in de gaten moest houden. Maar dit is eveneens gelukt want ik behaalde een A-attest. Verder was het vooral aanpassen aan het spel van de tegenstanders. Ik kwam dikwijls uit tegen oudere spelers waar zeker een verschil in kracht telde.”

Als underdog

Over de mooiste titel moet Cas niet al te lang nadenken. “De Beker van België met de U16. Deze overwinning had niemand in Vlaanderen zien aankomen. Ik was kapitein van de ploeg waarmee we als underdog echt hebben verrast.”

Opnieuw druk seizoen

Het volgende seizoen lijkt niet veel kalmer te worden voor de jonge basketter. “Ik zal deel uitmaken van de U18 en de tweede ploeg van Guco terwijl ik zal meetrainen met de seniors A. Dit zal dus opnieuw een straf seizoen worden maar ik kan niet beter zitten dan bij Guco. Met Steven Ibens zit er een heel goede coach bij de A-ploeg waar ook mijn broer speelt. We spelen trouwens op dezelfde posities. Er wordt heel goed met de jeugd gewerkt want naast mij maakt ook mijn generatiegenoot Stephane Umba deel uit van de A-ploeg.”

In de familie

Het is trouwens geen toeval dat Cas als echte Lierenaar bij Guco terecht kwam. “Mijn opa is coach in de club en mijn broer speelt er dus ook. Doordat hij er als eerste speelde, ging ik mee naar de wedstrijden kijken. Op die manier belandde ik eveneens als speler bij Guco. Ik ben er begonnen als premicrobe. Toen speelde Guco nog niet op een erg hoog niveau. Ik doorliep de leeftijdscategorieën terwijl Guco steeds hoger ging spelen. Dit is erg leuk om mee te maken als Lierenaar bij de eigen club. Ooit wil ik nog hogere stappen zetten, maar ik doe het stap voor stap, te beginnen bij Guco.”